25 februarie 2014

Sochi 2014

Jocurile Olimpice de iarna,Sochi 2014!


Intre 7-23 februarie 2014,a fost o frumoasa si interesanta istorie a Jocurile Olimpice Sochi 2014.Rusia a demonstrat inca odata,ca este o forta pe plan sportiv si financiar.Rusia a demonstrat prin aceasta editie,cu toate conflictele dupa 1990,ca poate sa organizeze un eveniment amplu dezvoltat.Statul rus a cheltuit pentru aceasta editie,50 de miliarde de dolari,a bagat mana adanc in buzunar.
Sa fim seriosi,suma aceasta este cam cat tot bugetul Romaniei.Din 2007 cand le-a dat OK-ul,ei a construit de la zero:sala de patinaj artistic,sala de hochei,piste,trambuline,complex pentru sportivi,stadionul principal(unde a fost deschiderea si inchiderea).Toate aceastea s-au terminat la timp.Toate aceste constructii,s-au facut cu eforturi omenesti,ambitia de a arata lumii intregi,cine este Rusia pe plan mondial.Acum doua zile,s-a tras cortina peste editia a-22-a.M-am uitat la deschidere si la inchidere.Mi-a placut fosrte mult.

Deschiderea!

As vrea sa spun un lucru foarte important:Rusia a stiut sa-si  prezinte  istoria din 1700.
De la mari poeti de literatura,de la mari compozitori de muzica clasica,de la mari conducatori ai statului rus,de la inceperea fabricarii primei masini,de la fabricarea avioanelor si pana in zilele noastre.Industria si agricultura Rusiei au fost si ele perezente.S-a mentionat si cand s-a inventat curentul electric.Intre 1700-2000,au fost prezentate toate evenimentele istorice.Timp de 300 de ani,istoria Rusiei a fost prezenta in toata lume,pe tot globul pamantesc.Mi-a placut foarte mult.

Competitia:Vreau sa incep cu tara noastra,cu Romania!

Tara noastra a fost prezenta la aceasta editie,cu 24 de sportivi.Cu 24 de luptatori pentru Romania.
Vreau sa cred(si sunt convins de acest lucru),ca acesti sportivi au facut totul pentru a lua macar o medalie.Din pacate,n-a fost sa fie acest vis frumos.Este foare adevarat,cu 24 de sportivi nu poti sa ai pretentii la medalie(ii).Alta este sa mergem cu 50-100 de sportivi,si alta cu 24.In fine,ma opresc aici,nu vreau sa comentez mai departe.
Trebuie sa fim mandrii de sportivii nostri,trebuie sa fim mandrii ca am participat,trebuie sa felicitam echipa Romaniei.Bravo voua!Felicitari,Romania!
Cum era de asteptat,tariile puternice dezvoltate sportiv si financiar,s-au clasat in primele 10-15 locuri.
Cu investitii serioase in sporturiile de iarna,sportivii si-au facut datoria fata de tariile lor.

Au investit capital,au luat medalii.Nu investesti capital,mergi la noroc.Doar 26 de tari concurente,au urcat pe podium.Spune multe acesta cifra,pentru simplu motiv ca competitia are valoare.
Din tot programul care s-a desfasurat cel mai mult,m-am uitat la patinaj artistic(feminin,masculin si perechi).Este flebetea mea.
Am avut si noi un roman la aceasta categorie,s-a clasat pe locul 23 din 24.Am zis de la inceput,ca rusii iau cam 4-5 medalii.Este o forta rusii,au scoli de patinaj in toata tara.In finala au fost patru grupe de cate sase sportivi.Ultimiile doua grupe,a concurat patinatorii care aveau pretentii la medali.
Mi-a placut foarte mult de spectatorii care au fost prezenti in toate saliile,in special in sala de patinaj artistic,faptul ca ii apladau pe toti care concurau din tara respectiva a concurent(ei)ului,concurentiilor.

Asta da unitate,asta da respect.Bineinteles,pe rusii lor,ii aplaudat mai frenetic.Respecta-ma,ca sa te respect!
A fost foarte multa disciplina si tenacitate.Am avut de-a face cu profesonistii.
Daca va uitati bine in clasamentul final,veti observa ca nu doar Romania a venit fara o medalie acasa,sunt o gramada de tari care au bugete mai mari ca al nostru:Spania,Portugalia,Belgia,Danemarca si Monaco.Tari care ne depaseste ca venit de locuitor.PIB-ul lor,este mai mare ca al nostru.Important este sa participi,important este sa concurezi.
O sa va prezint acum,tot istoricul Jocuriilor Olimpice de iarna!Au fost sportivi care au participat pentru a 3-4 oara.Au fost sportivi,care aveau varste intre 30-40 de ani la acasta editie.Sa zicem ca prima participare pentru el(ea),a fost in jur de 20-25 de ani.

Inchiderea!

Ca si la deschidere,am asteptat cu nerabdare acest eveniment.
Istoria Rusiei,Literatura Rusiei,Circul Rusiei,Scoala de balet a Rusiei,au fost si ele prezente la inchiderea Jocurile Olimpice de iarna.Focul de artifici si jocul de lumini din stadion,a fost superb.
A urmat un moment mai greu la inchidere:stingerea flacarei olimpice.In 1980,Moscova a organzat atunci o Olimpiada de vara.Mascota Olimpiadei a fost un urs.Am ramas putin surprins de gestul ursului:dupa ce si-a facut ultima datorie,i s-a scurs o lacrima.Am ramas miscat de acest gest.
La Jocurile Olimpice de iarna Sochi 2014,am ramas cu o impresie extraordinara.

Ramas bun,Sochi 2014!
Bun venit,Pyeongchang 2018!





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune si tu ceva